benodigdheden

Niet alles wat hieronder staat heb je nodig, maar het helpt je wel. Kijk wat bij jou past en wat je nu echt nodig hebt.
De dingen die ik heb, zijn over een paar jaar verzameld. Om te beginnen kom je met een soeppan, goede messen en glazen potten en een blender een heel eind.
Boeken

Noodzakelijk:

Gut And Psychology Syndrome Dr Campbell-McBride. Het is een zelfhulp book en het geeft informatie over wat GAPS is; hoe het is ontstaan en hoe het behandeld wordt. Het begeleid je om het zelf genezend vermogen van je lichaam te stimuleren. Het bevat waardevolle recepten. Helaas is het nog niet vertaald in het Nederlands; zodat we voorlopig zijn aangewezen op de Engelse versie. 

Extra boeken

In het pas uitgekomen boek: Internal Bliss. Recipes designed for those following the Gut and Psychology Syndrome Diet, vind je nog meer recepten die GAPSlegaal zijn.GAPS Guide van Baden Lashkov, is een boek van een ervaringsdeskundige. Baden beschrijft hoe ze dit dieet zelf heeft ervaren en wat de valkuilen zijn. Het minder wetenschappelijk als Gut and Psychology syndrome en daardoor wel veel toegankelijker.

Doorbreek de Vicieuze Cirkel
Elaine Gottschall B.A., M.Sc.
Nederlandse vertaling van de 10e druk
Aan de wieg van het GAPS dieet staat dit boek. Met dit dieet hebben talloze mensen zichzelf van diverse (volgens de reguliere geneeskunde ongeneselijke) darmziektes genezen. SCD werkt volgens het principe van het weglaten van ziekmakers. Het GAPSdieet werkt volgens het weglaten van ziekmakers en daarnaast het toedienen van genezende voeding.

Keukengereedschap

Goed keukengereedschap maakt het GAPS dieet een stuk makkelijker. Daarnaast moet het materiaal aan bepaalde eisen voldoen. Een van de eisen is dat het gifvrij mogelijk moet zijn. Aluminium pannen en pannen met een anti aanbak laag zijn niet wenselijk omdat ze teveel gif afgeven. Daarnaast is het fijn als je grote hoeveelheden kan maken; zodat je altijd iets in je vriezer hebt staan.


We beginnen met de soeppan. Zorg dat je een grote roestvrij stalen of glazen soeppan hebt. Eigen gemaakte bouillon vormt een belangrijk onderdeel van het dieet. Het is niet optioneel maar noodzakelijke voeding om de darmwand te genezen en om het lichaam te voorzien van belangrijke mineralen en voedingsstoffen. Je maakt de bouillon altijd zelf, van vlees, botten, zout, kruiden, appelazijn en peper. Het is de basis voor soepen, sausen  en andere gerechten.Als GAPS koker en kookster moet je veel vooruit denken. wat je kookt en maakt. Een heel handige aankoop vind ik

zelf mijn crockpot (ook wel slowcooker genaamd). Je kan er bouillon in trekken zonder dat je bang hoeft te zijn voor aanbranden of droogkoken. Je kan er stoofpotjes in maken die je in de ochtend opzet en als je thuiskomt is het klaar. Of je kan er zelf Ghee (geklaarde boter) in maken zonder dat je er heel de tijd bij hoeft te staan. Ik heb er momenteel meerder in verschillende maten en gebruik ze allemaal regelmatig. Het meest gebruik ik degene van het merk crockpot zelf omdat daar een tijdsklok opzit. Ik heb hier nauwelijks omkijken naar.


Glazen potten om gefermenteerde groente of zuurkool in te maken of een zuurkoolpot zijn onontbeerlijk. Het beste kan je een variatie aan formaten hebben.

Zelf gebruik ik mijn zuurkoolpot om grote hoeveelheden te maken, die ik dan na drie weken in kleinere glazen potten koel wegzet. Zo hoef ik maar eens in
de paar maanden gefermenteerde groenten te maken.
Ook maak ik soms kleinere hoeveelheden van andere gefermenteerde groenten, of vruchten.

Een yohurtmaker is een must tenzij je een droogoven hebt. Ik ben begonnen met een yoghurt machine, maar kocht later een
Excalibur dehydrator
wat een dure maar achteraf een fantastische aankoop is, omdat je er ook geweekte noten en zaden in kan drogen of groente en fruit. Ik maak er eens per twee a drie weken yoghurt in. Verder kan je crackers maken van groentepulp en noten als je verder in je genezingsproces bent. In Amerika maken ze er jerky in. Dit is gedroogd vlees wat erg lekker schijnt te zijn en handig om mee te nemen.

Een sapcentrifuge heb je niet gelijk nodig maar wel vrij snel. Heb je last van obstipatie dan is de aanbeveling dit sneller te introduceren. Je kan een goedkope of zeer dure kopen, de duurste zijn 2,500 euro en dat is niet nodig voor dit doel. Voor rond de honderd euro heb je al een heel aardige.  Ik heb er verschillende versleten, en er staan er twee bij me thuis. De Greenstar is een fantastische slowjuice machine, je krijgt beter sap, maar hij is duur in aanschaf en erg tijdrovend en arbeidsintensief bij het persen en het schoonmaken,
dus die staat meestal in de kast. De gewone sapcentrifuge gebruik ik het meeste. Er zijn verschillende prijsklasse maar tussen de 100,-- en 150, euro heb je al een hele goede.

Wat mijn volgende aankoop wordt weet ik al; de Versapers. Die heeft het beste van de slowjuicer gecombineerd met het gemak van de centrifuge juicer. Hij is wel iets duurder; net onder de 300 euro. Ervaring heb ik er niet meeBlender of staafmixer

De keuze voor een blender en/of staafmixer is een budgettaire kwestie. Een staafmixer is een handig goedkoop ding en makkelijk mee te nemen op vakantie. Je kan ze in iedere keukenzaak kopen en zijn handig voor erbij. Sommige mensen doen er alles mee. Ik werk graag met een blender en ik heb al lang geleden gemerkt dat producten van goede kwaliteit langer meegaan. Blenders heb je van veertig tot 700 euro. De vitamix is de topper op de markt. Ik heb er een en hij is fantastisch. Echt noodzakelijk is het niet, maar voor notenmelk en smoothie kan een goedkopere versie hier niet tegenop. Voordeel is dat je er ook groenten en fruit in kan malen. Als je die vervolgens door een notenmelkzak of fijnmazige doek pers heb je fantastisch sap. Volgens sommige is dit van betere kwaliteit dan sap uit se sapcentrifuge.
Voor iemand met een laag budget is een staafmixer heel handig.


Een keukenmachine spaart tijd in de keuken als je grote hoeveelheden groenten moet raspen voor de zuurkool of Kim Chi. Echt noodzakelijk is het niet; maar ik vindt dat het het leven wel makkelijker maakt. Anderen zweren bij het snijden met een mes. Het is een beetje persoonlijk wat je het beste vindt. Bovendien maak je met zo'n apparaat in vijf minuten een fantastisch zelfgemaakte mayonaise, waar geen potje veel te zoete Calvé tegen op kan. Een goedkope keukenmachine is veelal een miskoop omdat de motor niet krachtig genoeg is en het materiaal inferieur. Ze zijn bovendien snel stuk. Quisinart en Magimix zijn allebei prima merken. Voordeel van de Magimix is dat het in Nederland gangbaarder is en je daardoor makkelijker aan onderdelen kan komen. Ze zijn rond de driehonderd euro.

Een heel messen set hoef je niet te kopen, maar een goed vleesmes en een goed groente mes maakt het GAPS leven wel aangenamer. Daarnaast heb ik een goed scherp schil mesje. Investeren in een goed mes kan ik je zeker aanraden.

Vergeet het keukenschort niet. Als GAPS keukenprins of prinses zit je vaak onder de spetters vette soep, yoghurt en andere eetwaren. Het gemak van kant en klare potjes en zakjes ruil je in voor een betere gezondheid en veel vlekjes.

Schoonmaakmiddelen en toiletartikelen.

Dr Natasha Campbell-McBride is tegen het gebruik van chemicaliën voor mensen met GAPS. De toxische lading die uit de darmen komt is al meer dan genoeg; daar hoef je niet ook nog een giftige huishoudartikelen bij te doen. 


Toen ik ruim veertig jaar geleden in het ziekenhuis begon als verpleegkundige bestond een groot deel van ons werk uit schoonmaken. Resistente ziekenhuisbacteriën zag je nauwelijks en waar maakte we mee schoon; met groene zeep, sunlightzeep en soda. Als ik die lucht ruik van groene zeep associeer ik dat nog steeds met schoon. We deden zelfs groene zeep klysma's bij de mensen voor zij naar de OK gingen of als ze obstipatie hadden. Gegarandeerd succes. Groene zeep, soda en schoonmaakazijn, zijn prima en ongevaarlijke schoonmaakartikelen. Chloor en ammoniak zijn allebei ernstig giftig, dit kan je vervangen door azijn. Aanslag in het toilet maak ik met een scheutje waterstofperoxide schoon.

 

De afwas kan je doen met soda, het werkt goed maar je glazen worden er niet mooier op.

Afwasmiddel van Ecover of Sonett zijn gifvrije vervangingen, sonnet wast naar mijn opinie beter schoon. 

 

Dr. Natasha raad aan je haar met een ei te wassen. Het werkt maar ik kwam op internet iemand tegen die haar haar bet Natrium bicarbonaat wast en vervolgens na spoelt met water en appelazijn, je haar prima schoon maakt. Ik heb gemerkt bij mezelf dat dit recept je binnen korte tijd van haarroos af helpt. Wil je toch liever shampoo zoek dan in natuurvoedingswinkels of op internet. Kijk op de ingrediëntenlijst. Het komt heel vaak voor dat iemand iets biologisch noemt terwijl er maar een paar biologische ingrediënten inzitten en verder gewoon chemicaliën. Verschillende mensen werden ziek door Raw Food waarna ze GAPS nodig hadden om te herstellen. Raw food is een prima ontgiftingsdieet maar de opbouwende kwaliteiten zijn beperkt. Omdat de nadruk ligt op ontgiften verkopen internetshops daarentegen vaak wel hele goede zuivere producten voor huid en haar.

 

Tandpasta heb je niet nodig, ja kan met zout, sodium bicarbonaat of plantaardige olie je tanden goed schoon krijgen. Ik wissel Rob’s Red Mill baking soda af met kokosolie. Kokosolie maakt je tanden goed schoon. Als je het combineert met oilpulling een ayurvedische techniek om je mond te reinigen krijg je schone tanden.  Bobs Red Mill Baking soda is pure sodium bicarbonaat zonder toevoegingen. Het is aluminiumvrij. Ik bestel het via Iherb.com omdat ik het nog nooit in een Nederlandse winkel heb gezien. In Nederlands bakpoeder zitten allerlei toevoegingen. Dr Natasha geeft de voorkeur aan olijfolie. Zowel olijfolie als kokosolie hebben een antimicrobiele en anti schimmel werking.

 

Ecover en Sonnet hebben allerlei soorten wasmiddelen. Ik vindt doorgaans Sonnet iets beter, maar de toiletreiniger van Ecover is bij mij favoriet.

Comments