Dieetprincipe

Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding Hypocrates (400 voor Christus)

GAPS in een notendop

GAPS heeft een introductiedieet waarin je heel weinig voedingskeuzes hebt en geleidelijk steeds iets toevoegt; tot je duidelijk hebt wat je kan verdragen en wat niet. Dit is eigenlijk een soort van eliminatie dieet. Het introductiedieet kan enorm helend zijn, maar kan ook behoorlijke bijwerkingen geven. Dit komt door het afsterven van slechte bacteriën en ontgifting van allerlei toxische bijprodukten. Dit is nodig om beter te worden, maar het is vaak geen pretje. Verder kan je in fase één en twee last krijgen van de zogenaamde "low carb fluw". Dit zijn een serie lichamelijke klachten die komen doordat het lichaam gewend is aan de velen koolhydraten die het in het westerse dieet krijgt en deze verandering niet aankan. Dit kan je voorkomen door regelmatig wat honing met vet of thee met honing te nemen.

Niet iedereen begint met het introductiedieet. Soms is het beter om langzaam over te gaan van je gewone eten naar het volledige GAPS dieet. Volledig GAPS (full GAPS) betekent dat je alles mag eten van de toegestane voedingsmiddelen die je kan verdragen. Volledig GAPS is het dieet waar je een paar jaar of je leven lang op kan blijven. Als je een paar maanden volledig GAPS hebt gedaan, kan je alsnog het introductiedieet doen dat genezing versneld. 

Er zijn drie groepen mensen die beter wel direct met het introductiedieet kunnen beginnen. Dit zijn mensen met ernstige diarree, kinderen met autisme en mensen met veel voedselintolleranties.

Gemodificeerd GAPS betekent: GAPS aangepast aan speciale behoeftes en beperkingen. Dit kan bijvoorbeeld anti-candida GAPS zijn. Maar ook bijvoorbeeld een combinatie van GAPS met een leptine resistentiedieet, of GAPS in combinatie met een laag oxalatendieet (LOD). De meeste mensen kunnen prima met full GAPS genezen. Tegelijkertijd is GAPS geen dogmatisch dieet. Ook bij GAPS geldt dat wat voor de een goed is, kan voor de ander een probleem zijn.

De vier pijlers van GAPS.

Di- en trisachariden worden zoveel mogelijk vermeden. Di- en trisachariden zijn dubbelsuikers. Di- en trisachariden zijn moeilijk verteerbaar voor beschadigde darmen, omdat ze eerst afgebroken moeten worden tot monosachariden (enkelsuikers) de reststoffen voeden schadelijke bacteriën, schimmels en virussen. Monosachariden hoeven niet afgebroken te worden in de darmen en zijn daardoor nauwelijks belastend omdat ze direct zonder vertering in de dunne darm opgenomen kunnen worden.

Soepen en bouillon getrokken van vers vlees en botten is het basisvoedsel in dit dieet. Hier zitten alle stoffen in om een beschadigde darmwand te genezen.

Probiotica in de vorm van gefermenteerde groenten, melk, fruit, vis en meer, bevorderen de gezondheid. Ze zijn een grote helende factor in het GAPS dieet omdat ze de ecologie van de darmen verbeteren. Probiotische supplementen op therapeutische sterkte worden gedurende een half jaar ingezet en daarna kan je overgaan op een onderhoudsdosis. (Het middel van keuze is bio-kult dat je kan bestellen via GAPSdiet.nl)

Eet zoals de natuur het bedoeld heeft; hier horen geen chemische toevoegingen in en geen zwaar bewerkte voedingsmiddelen bij. Hoe groter de ingrediëntenlijst op een product hoe verdachter het is. Eén puur ingrediënt is het beste. Eten zoals de natuur het bedoeld heeft, geldt ook voor het dierlijke voedsel dat je eet. Gras gevoerde dieren en kippen met vrije uitloop zijn gezonder dan sojabrokken gevoerde kistkalveren. Biologische groenten zijn beter dan niet biologisch. Natuurlijk hangt hier een prijskaartje aan; de beste keus voor je portemonnee is niet altijd de beste keus voor je gezondheid. (Je in de schulden werken, geeft ook stress; en stress is ongezond. Doe dus wat haalbaar is voor jou).

GAPS hoe het begon

Aan de basis van de GAPSvoedingstherapie staat het werk van de neuroloog, neurochirurg en natuurdietiste. Dr. Natasha Campbell-McBride. Ik ben haar ontzettend dankbaar voor al het werk wat zij heeft verzet om mensen te genezen, inbegrepen mijzelf. Haar zoektocht naar genezing begon met de geboorte van haar zoon die autisme ontwikkelde in de eerste jaren van zijn leven. Een syndroom waarvan de artsen haar de boodschap gaven dat genezing onmogelijk was. Ze ging hiermee niet akkoord en kwam op het spoor van het werk van Dr. Sidney Valentine Haas (1870-1964). Deze kinderarts was de grondlegger van het speciaal koolhydraten-dieet. Hij behandelde meer dan 600 kinderen met coeliakie. Coeliakie is een ernstige stoornis in de darmen die tot groeiachterstand bij kinderen kan leiden door ondervoeding en dat ernstige buikklachten veroorzaakt. Mensen met coeliakie zijn zeer ziek. Tot op heden is de gedachte dat je hiervan niet kan genezen. Dr. Haas echter genas kinderen van deze ziekte zonder restverschijnselen en zonder bijwerkingen door alle dubbelsuikers uit het dieet te verwijderen. Na enkele jaren op het dieet geweest te zijn, konden de kinderen vaak weer met de pot mee eten. De hypothese achter het dieet is dat slechte bacteriën die de darmen beschadigingen zich voeden met suikers. Dubbelsuikers blijven langer in de darmen, omdat ze daar afgebroken moeten worden. In beschadigde darmen worden ze niet afgebroken doordat de enzymen daarvoor ontbreken, waardoor de slechte bacteriën nog meer voeding krijgen. Zolang je verkeerde suikers toevoegt, blijf je in een soort neergaande spiraal gevangen. Een andere belangrijke voorganger van Dr. Natasha Campbell-McBride is Elaine Gottschall. Zij had een dochter met zowel coeliakie als gedrag dat je autisme kan noemen. Zij kwam bij Dr. Haas in behandeling voor de coeliakie van haar dochter en terwijl haar darmen genazen, genas ook het gedrag. Elaine Gottschall zag dat het werk van Dr. Haas in vergetelheid raakte na zijn overlijden in 1964. Door de bewering van de Nederlandse arts Dr. W.K. Dicke, die aan de hand van cijfers uit de Tweede Wereldoorlog en met name de hongerwinter, zag dat mensen met coeliaki op dat moment beter werden. Hij legde de schuld bij alleen gluten in het brood, en niet bij de dubbelsuikers. Hierdoor hoefden maar enkele voedingsmiddelen verwijderd te worden en niet een hele groep. Het gevolg was slechts een relatieve verbetering, maar genezing was niet mogelijk. Hierdoor werd het dieet van dr Haas verdrongen. Dit is jammer want behalve voor coeliaki was het SCD dieet van Dr Haas ook genezend voor mensen met de ziekte van Crown, ulceratieve colitis en geïrriteerd darmsyndroom. Op alle vlakken bracht het genezing of vermindering van klachten of aanvallen. Het glutenvrije dieet bracht alleen bij coeliakie verbetering en nooit genezing.

Elaine Gottschall studeerde celbiologie en bestudeerde met name de invloed van voeding op het lichaam. Zij schreef het boek Breaking the Vicious Cycle: Intestinal Health Through Diet. Met de opkomst van internet en een informatieve site http://www.breakingtheviciouscycle.info/ ging het werk van Dr. Haas uiteindelijk niet verloren. Vooral patiënten die de verantwoordelijkheid voor hun lichaam in eigen hand namen vonden genezing voor hun ziekten met dit dieet.

Een andere gezondheidspionier die aan de wieg van het GAPS dieet stond is de tandarts Weston A. Price (1870-1948). Price was een vooraanstaand tandarts in zijn tijd. Dramatisch voor hem was de gebeurtenis dat hij zijn zoon verloor aan een kaakinfectie door tandbederf. Hij vroeg zich af waardoor dit kwam en besloot na zijn pensionering de relatie voeding, tandbederf en algehele gezondheid te onderzoeken. Hij bezocht wereldwijd bevolkingsgroepen en inheemse stammen om hun tanden, botstructuur gezondheid, levensduur en voeding te onderzoeken. De uitkomst was dat voeding een belangrijke rol speelde bij gezondheid, gezonde tanden en levensverwachting. Ondanks dat de diëten enorm van elkaar verschilden, hadden ze een paar dingen gemeen. Er kwamen geen industrieel vervaardigde producten op tafel. Het gehalte aan vitamine en mineralen in de voeding was 4 tot 10 keer hoger dan in ons huidige westerse dieet. Plantaardige oliën werden nauwelijks tot niet gebruikt, behalve kokosnootolie. Dierlijke vetten werden wel volop genuttigd. Al onze welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, chronische immuunziekten, psychiatrische ziektebeelden, morbide obesitas en autisme en andere neurologische gedragsstoornissen kwamen nauwelijks voor. De onderzochte bevolkingsgroepen bereikten een hoge leeftijd zonder dat ze in elkaar zakten door osteoporose en brillen en gehoorversterkers waren niet nodig. Hij schreef zijn bevindingen op in Nutrition and Physical Degeneration.
Sally Fallon richtte in 1999 The Weston A. Price Foundation (WAPF) op. Onderzoekers en genezers en herstellenden van ons standaard westerse dieet sloten zich hierbij aan. De WAPF heeft inmiddels 12.000 leden. Het is een bijzondere groep wetenschappers die los van de farmaceutische industrie zoeken naar de waarheid over gezondheid en ziekte.
Dr. Natasha
Campbell-McBride genas haar kind met een combinatie van SCD/WAPF van een ongeneselijke ziekte. Haar patienten noemde het; het Gut and psychology syndroom, dat heeft zij zo gelaten. Met enige aanpassingen genas ik mezelf ermee van IBS en ben ik genezende van CVS. Ik ben er nog niet en misschien genees je van ruim 50 jaar verkeerde voedingskeuzes wel nooit meer helemaal. Maar ik functioneer weer en help mensen die door hun gezondheid vastlopen weer op de been; en dat is een groot goed.

 

Benodigheden


Als eerste heb je het GAPSboek nodig. Het is handig als je weet waaraan je begint. Helaas is dit boek alleen in het Engels te krijgen; maar gelukkig er komt een Nederlandse vertaling aan. Een Nederlandse uitgever is ermee bezig.Internal Bliss is het kookboek met alleen GAPS recepten. Hieruit kan je ideeen opdoen die je in het begin best nodig hebt. Het is een heel andere manier van eten dan je gewend was.

Helaas dit boek is er alleen Engelstalig.


GAPSGuide is een boekje van een ervaringsdeskundige die haar zoon van autisme genas met met GAPS en zichzelf van verschillende gezondheidsklachten. Helaas is ook dit boek alleen in het Engels te krijgen. Handig aan dit boekje is dat de schrijfster aangeeft niet te hard van stapel te lopen met dit dieet. Door haar heb ik zelf een half jaar met GAPS geoefend voordat ik het voor 100% deed. Dit is heel waardevol omdat je je beginnersfouten dan niet als fouten ervaar maar als leerproces.
Ze heeft ook een website waar ze met mensen over GAPS van gedachten wisselt. http://gapsguide.com/


Een klysma op jezelf toepassen is vaak een heuvel die even genomen moet worden. Ben je over de weerstand heen dan zal je merken dat dit een zeer waardevolle methode is. Op internet staan verschillende recepten om in een klysma te doen. Voor mensen met een GAPSconditie zijn die vaak te irriterend. Wij werken met een halve theelepel zeezout en soms een beetje natrium bicarbonaat om toxische darmen te legen. Na een wat langere periode op het dieet te zijn geweest kunnen koffieklysma's helpen bij leverontgifting. Wacht hier echter mee tot de darmen rustig zijn en de ernstigste klachten weg zijn. Een klysmaset is onontbeerlijk in het begin. Bij ernstige opstipatie, dieoff of detoxificatie helpt dit snel. Er zijn verschillende exemplaren maar die boven op het plaatje staat is handig mee te nemen ook op reis. Je kan hem bestellen via http://www.vosmedisch.nl/contents/nl/d411.html ze kosten rond de € 12,--.

Voor kinderen is een klysma te groot. De ballonklysma waar 200 of 400 ml in kan is dan een betere optie. Als je voor jezelf een snelle koffieklysma wil doen dan is 400 ml ook genoeg. Maar beter is het dan eerst je darmen leeg te maken met een waterklysma van anderhalve liter. deze balonklysma's kosten onder de €10,-- bij

http://www.lekkerinmnvel.nlBio Kult is de therapeutische probiotica die Dr Natasha ontwikkelde om de darmen een gezonde darmflora te geven. Het is een onmisbaar onderdeel van het GAPSprotocol. Alhoewel er mensen zijn die hun darmen genazen met gefermenteerde groente en melkprodukten in grote hoeveelheden. Zowel bio-kult als gefermenteerde andere producten moet je langzaam opbouwen. Bio-kult kan je bestellen bij http://www.gapsdieet.nl/bestellen/

Subpagina''s (1): Consult en support
Comments