GAPS extra

Vanuit deze pagina komen ziektebeelden die verwant zijn met GAPS en soms hand in hand gaan. GAPS kan ontzettende genezing brengen in mensen binnen twee of drie jaar. De genezen darmen en volwaardige voeding van het GAPSdieet stimuleren het zelf genezend vermogen. Er zijn echter mensen die ergens een plafond bereiken en dan niet verder komen. Op dat moment zijn extra therapieën nodig. Zolang je op GAPS vooruit gaat is het niet de bedoeling dat je je volstopt met allerlei supplementen. Voor GAPS geld vaak dan langzaam en gestaag beter is dan genezen binnen korte tijd, omdat dat gewoon niet mogelijk is. Velen van ons hebben hun lichaam zonder het te weten jarenlang mishandeld. Sommigen hebben het mishandeld in de overtuiging dat zij goed bezig waren. De additionele therapieën zijn voor diegene die bewezen andere problemen hebben; of een sterk vermoeden.
Additionele therapieën zijn vaak nodig met mensen die bewezen CFS/ME hebben, Meervoudige chemicaliën overgevoeligheid, fybromyalgie, ziekte van lyme, kwikvergiftiging, Pyrroluria, leptineresistentie, oxitatenovergevoeligheid en
MTHFR om er een paar te noemen. Op deze pagina komen deze beelden onder de aandacht. (het vergt wat tijd dus nog niet ieder beeld is besproken). 
Het lichaam is een complex geheel van energie, materie, geschiedenis en veel meer. Er zijn diverse stelsels en systemen die allemaal samenwerken of waarbij de samenwerking verstoord is geraakt. 80% van onze weerstand wordt in het maag-darmkanaal bepaald. Als je het maag-darmkanaal glad zou strijken, krijg je een oppervlakte ter grootte van een tennisveld. Je doet er goed aan dit speelveld gezond te houden zodat je andere stelsels en systemen goed gevoed blijven. Als je zoals ik pas laat in je leven erachter komt wat goed voor jezelf zorgen inhoudt, is er veel te doen omdat het lichaam jaren last heeft gehad van toxische lekkende darmen. Het lichaam is niet alleen darmen, er zijn andere stelsels die roet in het eten kunnen gooien. Alhoewel je bij veel ogenschijnlijk andere problemen via een omweg toch bij de darmen uitkomt. Een voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld nierstenen, doordat het lichaam dit maakt uit oxilaten. Een van mijn broers
maakt stenen alsof hij een cementfabriek is. Volgens zijn arts heeft hij een te hoog oxilaat gehalte in het bloed en is hier niets aan te doen. Er zijn echter diverse mensen die een oxilaat arm dieet eten en hier veel baat bij hebben.

Ga je kijken hoe dat komt dat er een hoog oxilaat gehalte in het bloed zit, dan kom je weer bij de darmen terecht. In gezonde darmen huist de oxilobacter. In ongezonde darmen is deze verdreven door ongezonde darmbewoners. De oxilobacter breekt oxilaten af tot een ongevaarlijke stof voordat het in de bloedbaan komt. Als de arts van mijn broer hem werkelijk zou willen helpen, zet hij hem op een darmgenezend dieet in combinatie met een laag Oxilaten Dieet (LOD). Dat doet deze arts niet omdat hij hier niets vanaf weet. De gemiddelde arts krijgt hooguit enkele dagen voedingsleer gedurende de totale opleiding. Een uroloog bestudeerd technieken om nierstenen te verwijderen, niet om ze te voorkomen. Mijn broer kreeg het advies minder vlees te eten omdat daar oxilaten in zitten. Dat is onzin, er zitten nauwelijks oxilaten in. Oxilaten zitten in sommige groenten en sommig fruit. Daarnaast kan het lichaam zelf oxilaten maken uit vitamine C, fructose en collageen. Via een omweg (het collageen) kan vlees dus voor oxilaten zorgen, maar dat is minimaal als je het vergelijkt met oxilaten uit groenten en de enorme hoeveelheden fructose die de gemiddelde Nederlander consumeert via snoep en frisdranken.

Mijn broer is tevreden met het doktersadvies. Hij heeft zoals zoveel mensen met slechte darmflora een enorme eetverslaving. In de toekomst echter ligt een farmaceutische (schijn)oplossing in het verschiet. De pharmaceutische industrie is bezig de oxilobacter in pilvorm te vatten zodat er een constante stroom van deze bacterie toegediend kan worden. De farmaceutische industrie en de uroloog hebben er geen baat bij als mijn broer zijn darmproblemen met een dieet oplost. Zolang de slechte bacteriën de constante toevoer oxilobacter in pilvorm snel om zeep helpen, zijn ze verzekerd van een klant voor het leven. 

Mijn broer heeft geen darmproblemen zegt hij. De diarree die hij vaak heeft, komt door stress en niet door zijn overmaat aan koolhydraatrijke producten. Ik hou van mijn broer, dus soms doe ik een voorzichtige poging aan zijn eetgewoonte te tornen. Helaas de eetverslaving zorgt ervoor dat mijn opmerkingen op onvruchtbare grond vallen. Liever gelooft hij de uroloog die beweert dat een dieet geen zin heeft bij zijn probleem, een beetje minder vlees is te overzien.

Op den duur kunnen gezondere darmen ervoor zorgen dat er meer oxilaten in de darmen worden afgebroken. Tot die tijd is het handig een LOD aan te houden. Dr. Natasha noemt GAPS de cake en soms zijn er kersen op de cake nodig als een zetje in de rug. In andere gevallen is er blijvend een neventherapie nodig. Voorbeelden hiervan zijn genetische stofwisselingsafwijkingen zoals MTHFR of HPU waarbij sommige enzymen ontbreken waardoor micro- nutrienten zoals vitaminen en mineralen voor het lichaam niet bruikbaar zijn. Chronische infecties kunnen een rol spelen en hebben vaak behandeling nodig; net als blootstelling aan toxinen zoals zware metalen. Een goed dieet is niet alles, maar het geeft het lichaam wel de bouwstoffen voor het zelfgenezend vermogen. In het blog GAPS extra komen diverse nevenproblemen aan de orde. De zogenaamde kersen op de GAPScake.