GAPS voedingstherapie


Alle ziekten beginnen in de darmen ( hypocratus - 500 vChr)

Deze website gaat over de behandeling van psychische problemen en darmklachten met voeding en met orthomoleculaire middelen. Ik ben opgeleid als GAPS practitioner door Dr. Natasha Campbell-McBride. GAPS helpt darmklachten en psychische klachten tot rust te brengen. Veel psychisch en lichamelijk lijden komt voort uit ongezonde darmen. Ongezonde darmen krijg je doordat schadelijke schimmels, gisten, bacteriën en virussen de overhand nemen in de darmen. Zij laten hun gifstoffen los en beïnvloeden gedrag en het geestelijk functioneren. Wij dragen in onze darmen anderhalf tot twee kilo bacteriën, gisten en virussen mee. Dat is misschien even schrikken, nog meer schrikken is het als je weet dat je in je lichaam tien maal meer bacteriën en gisten bevat dan cellen. We zijn meer bacterie dan cel. Zonder bacteriën kunnen we niet overleven. In een gezond lichaam zijn deze bacteriën en schimmels onze helpers; ze houden ons gezond. Deze helpers maken stoffen en enzymen die goed voor ons zijn en die ons helpen voedingsstoffen uit onze voeding op te nemen voor gebruik in het lichaam. Er zijn echter ook schadelijke bacteriën en schimmels, de stoffen die zij maken zijn toxisch voor ons, ze zijn toxisch voor de darmen en voor ons zenuwstelsel. Ze tasten ons denken en onze emoties aan. In principe is er in ons lichaam een constante strijd gaande tussen goede en slechte bacteriën. In het huidige tijdstelsel waarin veel suiker en zetmeel wordt geconsumeerd, samen met kant en klaar happen met weinig voedingswaarde en veel kunstmatige toevoegingen, is het niet verwonderlijk dat er een toename is van ziekten die hun oorsprong in de darmen vinden. Antibiotica is een van de meest voorgeschreven medicijnen en is in staat de darmecologie blijvend te beschadigen. Het is een mooie uitvinding die voor velen levensreddend was; maar helaas wordt het vaak voorgeschreven voor kleine infecties. Bovendien maakt de intensieve veeteeld lustig gebruik van dit middel zodat we het via ons voedsel continu binnen krijgen. Dit bovenmatige gebruik heeft geresulteerd in steeds sterkere schadelijke bacteriën, die bijzonder resistent zijn voor antibiotica. Met de juiste voeding kunnen we goede bacteriën schimmels en virussen uithongeren en de goede sterker maken zodat zij uiteindelijk winnen. Met als prettig resultaat meer emotioneel evenwicht, meer vitaliteit en een sterker immuunsysteem.

Wie ben ik?

Mijn naam is Astrid Tanis; ik ben GAPS practitioner, hypnotherapeut, energetisch genezer en verpleegkundige.
In 2008 kwam mijn gezondheid in een zeer negatieve spiraal. Artsen konden weinig doen en ik kreeg de diagnose chronisch vermoeidheid syndroom met geïrriteerd darmsyndroom. Ik wist wat dit betekende; er is een kleine groep onderzoekers die wereldwijd vinden dat dit een reële ziekte is met velen kenmerken. Er zijn zeker vijfduizend wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat er diverse afwijkingen in het lichaam aanwezig zijn. De meeste reguliere artsen kunnen daar niets mee, het is te veel informatie en er is geen behandeling voor. Artsen staan machteloos en zodra ze machteloos staan, geven ze vaak de schuld aan de cliënt zelf door te beweren dat het tussen de oren zit. Zodra je "leer er maar mee te leven" hoort, kan je twee dingen doen: er mee leren leven of zelf op zoek gaan naar alternatieve behandelingen, weet ik uit ervaring. "Ermee leren leven" was voor mij geen optie, omdat mijn lichaam mij belemmerde om te zijn wie ik wilde zijn. Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid voor je gezondheid bij jezelf, en ben jij de enige die voelt wat goed is voor je lichaam. Ik heb diverse therapieën gevolgd waarvan het GAPS dieet voor mij het meest belangrijk was. Makkelijk is het niet, zeker niet in het begin. In Nederland waren in die tijd nog geen therapeuten die ermee werkten, zodat ik alles zelf moest uitzoeken. Gelukkig zijn er internationale fora waar je via ervaringsdeskundigen kan leren hoe dit werkt. Ik leerde dat de terugvallen erbij horen, dat het een proces is van drie stappen vooruit en dan weer twee stappen achteruit. Dit is niet iets dat je in twee weken fixt. We hopen allemaal op die ene magische behandeling of pil die je in één keer van al je klachten af helpt. Helaas dat bestaat voor sommige ziekten niet. Pillen maken een aspect soms beter, maar verstoren andere aspecten in ons lichaam. Ze zijn soms echt noodzakelijk, maar meestal is gezonde natuurlijke voeding een betere oplossing. Ik ben blij dat ik de verantwoordelijkheid voor mijn lichaam heb genomen; het was het meer dan waard. Ik voel me een stuk beter en ben inmiddels gespecialiseerd in deze voedingstherapie. Ik volgde een opleiding in Londen bij de grondlegger
Dr. Natasha Campbell-McBride, en hoop dat ik veel mensen mag helpen in hun keuze de verantwoordelijkheid voor hun lichaam in hun eigen hand te nemen.

Als het je interesseert; lees hier mijn volledige gezondheidsgeschiedenis.
Ik wil je wel waarschuwen het is lang.

Een ziekte die door een dieet kan genezen mag niet op andere wijze behandeld worden, (Maimonides 1135)

Mainomides was een arts filosoof uit de twaalfde eeuw. Ik haal hem hierboven aan omdat ik deze uitspraak als waar ervaar. Tegelijkertijd leven we nu in een tijd dat mensen vinden dat iedereen recht moet hebben op junkfood en dat er voor kwalen wel pillen en ingrepen zijn. Dat is een illusie, er is geen pil zonder negatieve bijwerking en geen operatie zonder weefselbeschadiging. Deze website is bedoeld voor volwassenen en ouders van kinderen die bereid zijn hun voeding te veranderen om hun gezondheid en emotioneel welbevinden te verbeteren en die lijden aan GAPS. GAPS heeft twee betekenissen.
Gut And Psychology Syndrome en Gut And Physiology Syndrome
Het Gut and Psychology syndroom onderscheid zich van het Gut and Physiology syndroom doordat bij de eerste psychische klachten op de voorgrond staan en bij de tweede lichamelijke klachten.
Gut And Psychology Syndrome omvat leer en mentale stoornissen zoals:
 •  Autisme 
 •  ADHD/ADD
 •  Dyslectie
 •  Dyspraxie
 •  Verslavingen
 •  OCD
 •  Schizofrenie
 •  Angststoornissen
 •  Eetstoornissen
 •  Tics
 •  Stemmingsstoornissen
 •  Gedragsstoornissen (niet anders omschreven)
 •  Geheugenproblemen

Gut And Physiology Syndrome omvat diverse chronische ziektebeelden die voortkomen uit een ongezonde darm zoals:

 • Auto-immune ziekten (coeliakie, reumatoïde artritis, diabetes een en twee, multiple sclerosis, amyotrophic laterale sclerosis, systematische lupus erythematosus, osteoarthritis, ziekte van Crohn, ulceratieve colitis, auto-immune huidaandoeningen, ziekte van Bechterew etc.)
 • Atopische aandoeningen zoals: astma, eczeem, diverse allergieën
 • Niet atopische voedselovergevoeligheid
 • Chronisch vermoeidheidssyndroom
 • Fibromyalgie
 • ME
 • Meervoudige chemicaliën overgevoeligheid
 • Artritis
 • PMS en andere menstruele klachten
 • Endocriene ontregelingen van de schildklier en bijnieren
 • IBS en andere maag en darmklachten
 • Klachten die door uw arts benoemd worden als vage klachten die niet in een diagnostisch hokje passen zoals: spierzwakte, maag darm problemen, krampen en abnormale spierspanning, onverklaarbare pijn in spieren en gewrichten, huidproblemen, hormoonafwijkingen.

Volgens Dr NCM ligt de oorzaak van al deze ziektebeelden in een toxische darm door verkeerde darmflora. Hierdoor ontstaat een lekkende darm die toxinen en onverteerd voedsel doorlaat waardoor de immuniteit van slag raakt. Bij mentale problemen zie je dat er behalve een lekkende darm ook sprake is van een lekkende bloed/brein barrière. Er komen stoffen in de hersenen die er niet horen. Hierdoor ontstaat het Gut And Psychology Syndrome. De afkorting GAPS staat eigenlijk voor twee verschillende syndromen met eenzelfde oorzaak; een dysbiose en lekkende darm. Beiden syndromen gebruiken hetzelfde dieet als uitgangspunt.