Mijn verhaal‎ > ‎Leptine reset‎ > ‎

week 11

Geplaatst 20 mrt. 2012 07:05 door Astrid Tanis   [ 20 mrt. 2012 07:42 bijgewerkt ]

Week elf alweer en ik heb een tijd niet geschreven. In week 9 heb ik de GAPS-practitioners training gedaan in Londen en hier heb ik veel informatie gekregen dat ik de afgelopen tijd moest verwerken. Het was een hele boeiende ervaring en verblijven tussen allemaal mensen die van dit dieet hun beroep willen maken is fantastisch. Dr NCM heeft een hele stevige achtergrond in de reguliere geneeskunde. Haar ongeneeslijke autistische zoon kon ze met de reguliere geneeskunde niet genezen. Je hoort nu in haar betoog dat zij oplossingen liever alternatief zoekt omdat het minder schade aan het lichaam toe brengt, voeding is de eerste keus voor verandering. Ik herken dit. Ik ben geen medisch wetenschapper maar ik ken de wereld wel omdat ik jaren als verpleegkundige hier werkte. Mezelf genezen kon alleen alternatief. De meeste voorschriften van GAPS gaan goed samen met de leptine reset. Een ding gaat moeilijk en dat is haar aanbeveling om sappen te gebruiken om te ontgiften; 50% fruit en 50% groente als eerste in de morgen. Dit strookt niet met het KH lage en eiwithoge BAB. Om een suikerpiek tegen te gaan raadt Dr Natasha aan om een schep room of kokosolie door het sap te doen en twee eieren. Ik mis op het leptine dieet mijn sapjes, en het BAB ligt zwaar op de maag. De eerste anderhalf uur na mijn ontbijt heb ik nauwelijks energie. Een goede reden om te experimenteren. Ik begin met een sapje voor mijn partner te maken (hij miste de ochtend smoothie die ik voor hem maakte voor ik aan het leptine reset begon). Mijn partner drinkt het zonder groente. Het bestaat uit appel sinaasappel en iets van bessen. Daar doe ik ongeveer 75 cc van in een blender en dat vul ik bij met een halve komkommer, wat slabladeren, venkel of selderij en wortel (peterselie en koriander kan ook). Na goed blenderen pers ik het door een kaasdoek. Dit sap zonder vezels vul ik bij met minimaal drie eieren en een schep zure room. Ik doe er ook wat stevia bladeren bij. Jack Kruse is voor stevia en Dr NCM tegen. Ik vind dit zeer smakelijk en het maakt mijn ochtend beter. Natuurlijk zijn het te weinig eiwitten voor het Leptine reset. Na een douche eet ik nog wat vlees vis of andere eiwitten. Na vier dagen dit ontbijt merkte ik dat ik eerder en vaker honger kreeg. Ik bedacht dat dit dan toch door de velen koolhydraten kwam. Een medegapster waar ik internetcontact mee heb vertelde dat zij sap maakt van alleen groente. Sinds dat moment maak ik mijn sapje zonder fruit en wortel, ik doe er ook nog wat kaneel in en kurkuma (dat is bijna overal goed voor). De stevia maakt het toch een licht zoete drank en de zure room maakt het zacht en romig. GAPSmilkshake noemt Dr Natasha het. Stevia is mijn zonde op het GAPSdieet. Sommige mensen zijn er van overtuigd dat het eten van iets dat zoet is de verslaving in stand houdt. Ik merk dat dit bij mij niet zo werkt. Na mijn ochtendstevia kan ik de rest van de dag zonder zoet. Alhoewel ik moet zeggen dat een sappige paprika op dit moment als een zoete versnapering smaakt. In de ayurveda moet een maaltijd alle smaken bevatten; zoet, zuur, bitter, umami en zout. Ik denk dat dit zo is. Je hebt je smaakpapillen niet voor niets. Een zweem van zoet in een maaltijd kan je smaakbeleving bevredigen net als een vleugje zout, zuur of bitter. Overheersend zoet kan je smaakbeleving verpesten. Als je eenmaal van je koolhydraat afhankelijkheid af bent is een zweem genoeg en opent dit niet meer de verslavingsdoos van Pandora. Met deze GAPSmilkshake manier kan ik niet meer mijn ontbijt binnen 30 minuten na het opstaan op hebben zoals JK aanbeveelt. Een BAB is belangrijk en daar houdt ik me aan, net als de vijf a zes uur tussen de maaltijden. Maar ietsje later eten dan de strikte JK tijden, bevalt me wel. Ik voel me overigens bijzonder energiek sinds ik met de Milkshake ben begonnen en regelmatig sla ik een middagmaal over, of drink ik alleen een glaasje kefir tussen de middag. Ik begin heel langzaam iets van gewicht te verliezen dat ik eerst op het leptine dieet aan kwam. Vreemd is dat mensen wel aan me vragen of ik ben afgevallen en sommige kleren zitten duidelijk losser.

Sally Fallon van Nourishing traditions roemt de genezende kwaliteiten van rauwe lever. De Gerson therapie had vroeger rauw leversap als onderdeel van het anti kanker dieet, tot het bij wet verboden werd. Nu hebben ze supplementen met gemalen leverextract erin. Lever zit vol goede enzymen en antioxidanten. Terry Wahls raadt lever aan om de mitochondriën te herstellen. Die zijn stuk bij CFS en veel andere multisysteem ziekten. In lever zit Q10, L-carnitine en Alpha Lipoic Acid. Baat het niet dan schaad het niet dacht ik. Inmiddels blend ik een stuk rauwe lever mee met de groente. Voor je het kan gebruiken moet het wel twee weken ingevroren zijn om parasieten te doden. De lever schaadt de smaak niet; en ik voel me er goed en energiek van. De laatste tijd kan ik vijf kilometer Nordik Walken zonder dat ik spierpijn of vermoeidheid heb daarna. Dat was drie weken geleden nog ondenkbaar. Misschien komt het door de lever misschien door het sap, of door een combinatie van dingen die ik doe. In ieder geval heb ik de laatste week ontzettend het gevoel dat ik op de goede weg ben.

Comments