Nieuws

Gezond ouder worden met eten uit de steentijd
23/03/12, 13:29  − bron: ANP

© ANP.
Oervoeding uit de steentijd kan, vertaald naar de 21ste eeuw, een belangrijke bijdrage leveren aan gezond ouder worden. Het menselijk DNA is in zekere zin afgestemd op het voedsel dat in de oudheid beschikbaar was. Dat bestond toen uit meer eiwitten en omega-3 vetzuren en minder koolhydraten en linolzuur. Dat stelt onderzoeker Remko Kuipers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in een onderzoek waarop hij 26 maart aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert.

Kuipers onderzocht waar onze voorouders leefden, maakte een reconstructie van hun voeding en onderzocht de voeding van traditioneel levende Oost-Afrikaanse volkeren in de huidige tijd. Daaruit blijkt volgens hem dat typisch westerse ziektes zoals hart- en vaatziektes en depressies verband houden met een tekort aan vetzuren, bouwstoffen die in de oudheid volop aanwezig waren in het voedsel.

Kuipers concludeert verder dat de oervoeding veel minder linolzuur bevatte dan tegenwoordig. Linolzuur zou volgende de heersende opvattingen een beschermende werking hebben op het ontstaan van hart- en vaatziektes. Volgens Kuipers klopt dat niet.


Bakker waarschuwt voor brood

Geplaatst 3 okt. 2012 02:03 door Astrid Tanis   [ 3 okt. 2012 02:05 bijgewerkt ]

Op het GAPS dieet is brood verboden vanwegen zowel de trisachariden als de gluten die schadelijk zijn voor mensen met een GAPS conditie. Veel mensen denken nog steeds dat brood gezond is; dat is het niet. Als zelf een bakker dat zegt dan betekend dat wel iets. Bakker Menno de beste broodbakker van Nederland wijs ons op nog een derde nadeel van brood en dat is de hoge glycemische index. Brood maakt ons dik. Af en toe een stukje brood als je geen GAPSconditie hebt moet kunnen, maar het moet dan wel goed gefermenteerd zijn. Voor mensen met maagdarm problemen blijft zelfs Menno's brood een "nee" artikel.'Van volkorenbrood worden we alleen maar dikker'

01/10/12, 22:15  − bron: OPINIE - Menno 't Hoen

© ANP. Volkoren brood, gezond?
OPINIE De volkorenbus van Voorlichtingsbureau Brood raast door Nederland. Bakker Menno 't Hoen raadt aan de bus te mijden. Volkoren is volgens hem helemaal niet gezonder.

Er raast een levensgevaarlijke volkorenbus door Nederland waaruit vrolijk dartelende jongens en meisjes springen die ons vol willen stoppen met volkoren broodjes onder het mom 'Wat je ook doet, volkoren is altijd goed!' Omdat ik als bakker gedwongen meebetaal aan deze campagne van het Voorlichtingsbureau Brood, voel ik me geroepen u te waarschuwen: van brood, volkoren of wit, word je niet gezonder.

Het Voedingscentrum propageert al 60 jaar de Schijf van Vijf, met daarin een grote rol voor koolhydraatrijke voeding: een volwassen man wordt geacht zeven boterhammen en vijf opscheplepels pasta, rijst of aardappelen per dag te eten. Wel het liefst volkoren natuurlijk: dat is altijd goed.

Het Voedingscentrum vertelt ons niet dat één volkorenboterham een groter effect op je bloedsuikerspiegel heeft dan één eetlepel suiker. Dat komt door de hoge glycemische index van zowel witte als volkoren tarweproducten: de maatstaf voor het effect van koolhydraten op je bloedsuikerspiegel.

Dat betekent dat koolhydraten uit tarwe snel worden afgebroken tot de in het bloed opneembare vorm glucose. Sneller zelfs dan door het eten van eenzelfde hoeveelheid slagroomtaart. Door deze snelle opname stijgt de bloedsuikerspiegel, waardoor de alvleesklier insuline afgeeft en de suikers in het bloed opneembaar worden voor spieren en organen. De energie die niet wordt gebruikt, zet het lichaam om in vet. Voor een moment waarop je lichaam wel energie vraagt, maar geen koolhydraten beschikbaar heeft om aan deze behoefte te voldoen.

Insulinegehalte
Als we het advies van het Voedingscentrum volgen, krijgen we bij iedere maaltijd koolhydraten binnen. Hierdoor blijft het insulinegehalte in ons bloed hoog, waardoor het onmogelijk is om onze reservevoorraad vet aan te spreken en waardoor het buikje blijft. Niet ondanks ons goede gedrag, maar dankzij ons goede gedrag.

Het Voedingscentrum hamert alleen op de vermeende voordelen van volkoren: vezels, vitaminen, mineralen en een langere verzadiging, waardoor je minder trek in tussendoortjes krijgt. Het tegendeel is waar: door de hoge glycemische index van (volkoren) tarwe heeft je alvleesklier de neiging om méér insuline af te geven dan nodig is om je bloedsuikerspiegel weer op het normale niveau terug te brengen. Het gevolg is een dal waardoor je geneigd bent om twee uur na je ontbijt of lunch naar een tussendoortje te grijpen.

Blijven over: de mineralen en vitaminen. Helaas wordt volkorenbrood in Nederland vaak te snel gemaakt, waardoor het van nature aanwezige fytinezuur niet wordt afgebroken. Dat gebeurt alleen tijdens een lang rijsproces. Fytinezuur belemmert de opname van mineralen als ijzer, zink en calcium door ons lichaam.

En vitaminen? In volkorenbrood zitten alleen een paar B-vitaminen. Een volkorenboterham bevat slechts 2 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1. Eet in plaats hiervan eenzelfde hoeveelheid (30 gram) venkel en je hebt al drie keer méér vitamine B1 binnen.

Bloedsuikerspiegel
Door eenzijdig de voordelen van volkoren te belichten (vitaminen, mineralen, vezels) wordt de kern van het probleem overschaduwd: de hoge glycemische index die voor volkoren en witte tarweproducten gelijk is. Terwijl we denken gezond bezig te zijn door veel volkoren producten te eten, jagen we in feite telkens onze bloedsuikerspiegel tot enorme hoogte. Als we deze energie niet gebruiken, worden we dik.

Hoe anders is het in Frankrijk. Daar moet brood in de eerste plaats lekker zijn. Mooi, crèmewit stokbrood om door de vinaigrette van de salade te halen. Volkoren is voor varkens, zei broodprofessor Calvel. De subtiele aroma's van tarwe komen alleen in een goed wit brood naar boven.

Het wordt tijd om brood de nederige plaats te geven waar het past: als begeleider van de maaltijd. Als iets dat lekker is in plaats van gezond. En als u het eet: kies dan voor een goed gemaakt stuk brood zonder toevoegingen dat een lange rijstijd heeft gehad. Haal vezels, vitaminen en mineralen uit groente en fruit. En doe vlug een stap opzij als de volkorenbus komt aandenderen.

Menno 't Hoen is eigenaar van bakkerij vanmenno.

DSM5

Geplaatst 9 mei 2012 07:35 door Astrid Tanis

"Nieuw handboek psychiatrie is onverantwoord" kopt de Volkskrant. Het is de bedoeling dat dit handboek in 2013 uitkomt. De DSM staat al jaren onder kritiek. De psycholoog Roel Verheul trekt zich na vier jaar terug uit de werkgroep omdat hij het hoofdstuk over persoonlijkheidsstoornissen onverantwoord vindt, met hem stapt een Canadese onderzoeker uit het team. Al eerder was er kritiek over belangenverstrengeling waardoor psychiatrische diagnoses gemaakt worden om de farmaceutische industrie te dienen. Tederder van de deelnemers van de werkgroep heeft banden met de farmaceutische industrie. Niet bepaald iets dat vertrouwen wekt als het om onafhankelijkheid gaat. Iedereen een psychiatrische diagnose komt de farmaceutische industrie wel uit. Wereldwijd zijn 100 miljoen mensen aan psychiatrische medicatie, in Nederland worden al resten van deze medicijnen in het drinkwater terug gevonden. Dit kost de ziekteverzekeringen miljoenen. Het is verwonderlijk dat juist zij zich achter dit boek verschuilen terwijl het gemaakt lijkt om hen geld uit de zak te kloppen. Waanzin noem ik deze geslaagde vorm van marketing. De biologische tuinbouw en veeteelt zou het over moeten nemen wat mij betreft, de bijwerkingen daarvan zijn van minder ernstige aard. Je kan niet meer zo spotgoedkoop eten scoren. Maar het smaakt wel beter en je hongert er je brein niet mee uit.

Connectie MS en darmbacteriën

Geplaatst 10 apr. 2012 06:51 door Astrid Tanis   [ 10 apr. 2012 07:29 bijgewerkt ]

Biologen aan het instituut van technologie in California hebben een connectie aangetoond tussen Multipele Sclerose (een autoimmuun ziekte dat het vette omhulsel van neurologisch weefsel aantast) en de darmbacteriën.  Het onderzoek onder leiding van Sarkis K. Mazmanian een assistent professor aan Caltec en de postdoctorale onderzoeker Yun Kyung Lee - werd in juli 2011 gepubliceerd.

Alhoewel de oorzaak van MS nog steeds niet geheel duidelijk is lijken micro organisme een rol te spelen. De ziekte wordt erger na een virale of bacteriële infectie. Mazmanian onderzocht diverse bronnen en ontdekte dat deze link meer dan anekdotisch was. Mazmanian onderzocht de relatie tussen darm microben, (slechte en goede) en het immuunsysteem van de gastheer. Hij ontdekte dat de darmbacteriën een grote invloed hebben op de werking van het immuunsysteem. Zij probeerde gezonde muizen met steriele darmen ziek te maken door ze de bacteriëren van muizen met MS te geven. De muizen werden niet ziek.

Daarna gaven ze de microbe vrije muizen bacteriën uit de groep symbiotische gesegmenteerde filamenteuze bacteriën (SGF). In eerdere studie was gebleken dat deze soort voor darmwand ontstekingen zorgde door de activiteit van een specifieke T helper cel de Th17 te stimuleren. Daarnaast was bekend dat Th17 cellen in dierstudies een ontstekingsreactie kan oproepen dat tot MS leidt.

De vraag was als SGF deze ontstekingsreactie in de darmen teweeg kon brengen door Th17 te stimuleren of dit vervolgens ook in het neurologisch weefsel zou gebeuren. De vraag werd positief beantwoord door het onderzoek. Als de onderzoekers de muizen een doses met alleen de SGF toediende dan leidde dat tot niet alleen ontstekingen in de darm maar in het hele centrale neurologische systeem. De muizen kregen MS.

De onderzoekers concluderen hieruit dat de darmbacteriën zeker een grote rol in MS spelen. Zij zien het echter niet als een directe oorzaak.

De Th17 cellen zijn nodig zodat het immuunsysteem infecties kan bestrijden. Problemen ontstaan als de cellen geactiveerd worden bij afwezigheid van infectie. Mazmanian denkt dat de oorzaak te zoeken is in een dysbiose. Dat kan komen door dieet of door overdreven hygiëne dat zowel goede als kwade bacteriën dood. Er ontstaat hierdoor een onnatuurlijke onevenwichtigheid. Zowel stress als antibiotica kunnen de darmecologie verder om zeep helpen.  Dysbiose en MS zijn stijgende in onze hygiënische samenleving.

Als we schoner leven veranderen we niet alleen onze blootstelling aan kwalijke microben maar ook zij die ons juist beschermen tegen onwenselijke indringers.

http://media.caltech.edu/press_releases/13362

 
In afwezigheid van darmbacteriën ontwikkelen de onstekingstimulerende Th17 cellen zich niet in de darm of in het centralen zenuwstelsel. Er ontstaan geen ziekten (bovenste helft plaatje). Colonisatie met symbiotische gesegmenteerde filamentous bacterie (SFB) activeerd de Th17 cell differentiatie in de darm. Deze Th17 cellen stimuleren Experimentele Autoimmuun Encephalomyelitis, dit is het diermodel van MS.

[ Lee, Mazmanian/Caltech; modified from Savidge TC et al. Laboratory Investigation 2007.]

1-3 of 3