Nieuws‎ > ‎

Connectie MS en darmbacteriën

Geplaatst 10 apr. 2012 06:51 door Astrid Tanis   [ 10 apr. 2012 07:29 bijgewerkt ]

Biologen aan het instituut van technologie in California hebben een connectie aangetoond tussen Multipele Sclerose (een autoimmuun ziekte dat het vette omhulsel van neurologisch weefsel aantast) en de darmbacteriën.  Het onderzoek onder leiding van Sarkis K. Mazmanian een assistent professor aan Caltec en de postdoctorale onderzoeker Yun Kyung Lee - werd in juli 2011 gepubliceerd.

Alhoewel de oorzaak van MS nog steeds niet geheel duidelijk is lijken micro organisme een rol te spelen. De ziekte wordt erger na een virale of bacteriële infectie. Mazmanian onderzocht diverse bronnen en ontdekte dat deze link meer dan anekdotisch was. Mazmanian onderzocht de relatie tussen darm microben, (slechte en goede) en het immuunsysteem van de gastheer. Hij ontdekte dat de darmbacteriën een grote invloed hebben op de werking van het immuunsysteem. Zij probeerde gezonde muizen met steriele darmen ziek te maken door ze de bacteriëren van muizen met MS te geven. De muizen werden niet ziek.

Daarna gaven ze de microbe vrije muizen bacteriën uit de groep symbiotische gesegmenteerde filamenteuze bacteriën (SGF). In eerdere studie was gebleken dat deze soort voor darmwand ontstekingen zorgde door de activiteit van een specifieke T helper cel de Th17 te stimuleren. Daarnaast was bekend dat Th17 cellen in dierstudies een ontstekingsreactie kan oproepen dat tot MS leidt.

De vraag was als SGF deze ontstekingsreactie in de darmen teweeg kon brengen door Th17 te stimuleren of dit vervolgens ook in het neurologisch weefsel zou gebeuren. De vraag werd positief beantwoord door het onderzoek. Als de onderzoekers de muizen een doses met alleen de SGF toediende dan leidde dat tot niet alleen ontstekingen in de darm maar in het hele centrale neurologische systeem. De muizen kregen MS.

De onderzoekers concluderen hieruit dat de darmbacteriën zeker een grote rol in MS spelen. Zij zien het echter niet als een directe oorzaak.

De Th17 cellen zijn nodig zodat het immuunsysteem infecties kan bestrijden. Problemen ontstaan als de cellen geactiveerd worden bij afwezigheid van infectie. Mazmanian denkt dat de oorzaak te zoeken is in een dysbiose. Dat kan komen door dieet of door overdreven hygiëne dat zowel goede als kwade bacteriën dood. Er ontstaat hierdoor een onnatuurlijke onevenwichtigheid. Zowel stress als antibiotica kunnen de darmecologie verder om zeep helpen.  Dysbiose en MS zijn stijgende in onze hygiënische samenleving.

Als we schoner leven veranderen we niet alleen onze blootstelling aan kwalijke microben maar ook zij die ons juist beschermen tegen onwenselijke indringers.

http://media.caltech.edu/press_releases/13362

 
In afwezigheid van darmbacteriën ontwikkelen de onstekingstimulerende Th17 cellen zich niet in de darm of in het centralen zenuwstelsel. Er ontstaan geen ziekten (bovenste helft plaatje). Colonisatie met symbiotische gesegmenteerde filamentous bacterie (SFB) activeerd de Th17 cell differentiatie in de darm. Deze Th17 cellen stimuleren Experimentele Autoimmuun Encephalomyelitis, dit is het diermodel van MS.

[ Lee, Mazmanian/Caltech; modified from Savidge TC et al. Laboratory Investigation 2007.]

Comments